Wierszokleta
Image default
Business

Soorten dakbedekking

Een huis is natuurlijk niet compleet zonder dakbedekking. Dakbedekking is essentieel om alles droog te houden wanneer het bijvoorbeeld regent. Wanneer je geen dakbedekking zou hebben, of wanneer je dakbedekking niet goed gelegd is, zou het iedere keer wanneer het regent een natte boel worden in jullie huis. Er bestaan veel verschillende soorten dakbedekking. Enkele voorbeelden hiervan zijn riet, dakpannen en PVC. In de winter zorgt de juiste dakbedekking ervoor dat de kou buiten blijft en in de zomer houdt het juist de ergste warmte buiten. Zonder dakbedekking verdwijnt in de winter de warme lucht weer uit je huis, en in de zomer juist andersom. In dit artikel lees je meer over de verschillende materialen waarmee je je dak kunt bedekken. 

 

Bitumen

Dit is een van de vormen van dakbedekking die het meeste voorkomt. Vaak kunnen mensen als ze alleen het woord bitumen horen zich niet zo goed voorstellen waar het precies overgaat. Maar wanneer ze horen dat het om dakleer gaat, gat er al snel een belletje rinkelen. Bitumen is namelijk hetzelfde als dakleer, alleen een andere naam. Wanneer dit wordt geplaatst, wordt leer op het dak vastgemaakt door middel van een grote vuurblusser. In Nederland wordt dit veel gebruikt, omdat deze vorm van dakbedekking uitstekend bestand is tegen het regenachtige weer hier in Nederland. Een bitumen dakbedekking kan goed tegen een flinke regen-, hagel-, of sneeuwbui

 

Riet

Een dak van riet zie je vooral veel voorbijkomen op vrijstaande huizen en villa’s. Een rietendak is tegenwoordig een teken van luxe en welvaart, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Vroeger werd je namelijk als arm gezien als je een huis had met rieten kap. Hoe dit zo is omgeslagen, is niet helemaal duidelijk. Wanneer je een rieten dak wilt kun je deze het beste laten leggen door rietdekkers. Zij weten precies hoe ze het moeten leggen en zo voorkom je dat het na een jaar ineens toch niet meer goed ligt.