Wierszokleta
Image default
Architecture

Aandachtspunten bij een peutermatras

Aandachtspunten bij een peutermatras

Een goede nachtrust speelt een essentiële rol als het gaat om gezondheid en welzijn. Slaap is vooral belangrijk voor een peuter, omdat het cruciaal is voor hun groei en ontwikkeling. Een peutermatras markeert vaak de overgang van een wieg naar een meegroeibed. Of u nu besluit het ledikant te houden of over te stappen op een bedframe of fundering, het matras moet goed passen voor de veiligheid. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste factoren bespreken waarmee u rekening moet houden bij het doen van deze belangrijke aankoop.

Veiligheid van het peuterbed

Ongeacht het type matras, is het van cruciaal belang dat een matras goed in een wieg of peuterbed past om verstikking of beknelling te voorkomen. De twee-vinger-test is een manier om te beoordelen hoe goed de matras past. Als er meer dan twee vingers tussen de matras en het ledikant of bedframe passen, dan is de matras te klein.

Hoewel het van kind tot kind verschilt, stappen peuters meestal tussen 18 maanden en 3 jaar over van een wiegje naar een peuterbed. Uw peuter kan klaar zijn voor een peuterbed als hij uit het ledikant kan klimmen, of als u begonnen bent met zindelijkheidstraining. Overleg met uw arts wat de beste leeftijd is om over te stappen op een peuterbed.

Veiligheid van materiaal en certificeringen

Peuters zijn gevoeliger voor chemische stoffen in de lucht die bekend staan als vluchtige organische stoffen (VOC’s), die een bijproduct zijn van bepaalde productieprocessen. Een matras met GREENGUARD Gold- en CertiPUR-US-certificering voldoet aan strenge normen voor chemische emissies van derden en bevat geen ftalaten, formaldehyde of zware metalen zoals kwik en lood.

Zoek naar matrassen die niet-chemische vlamvertragers gebruiken, zoals silica of distel op plantaardige basis, aangezien dit niet-giftige alternatieven zijn. Als u voor een schuim- of latexmatras kiest, controleer dan of de matras van tevoren is gelucht, zodat er zo min mogelijk geuren vrijkomen als de matras bij u thuis aankomt.

Verzorging en reiniging

Bedplassen, morsen en andere ongelukjes zijn onvermijdelijk in de peuterjaren, dus een matras die het onderhoud en schoonmaken vereenvoudigt, kan voordelig zijn. Zoek naar een afneembare hoes die in de machine of met de hand gewassen kan worden, om de slaapruimte van uw peuter hygiënisch te houden. In sommige gevallen kan ook de matraskern worden gewassen.

Voor extra gemoedsrust kunt u ook een afneembare matrasbeschermer overwegen, die de matras beschermt tegen morsen, vlekken, schimmel, allergenen en geurtjes. Matrasbeschermers kunnen regelmatig worden verwijderd en gewassen.

Afmetingen

Hoewel wiegmatrassen en peutermatrassen qua stevigheid en frametype kunnen verschillen, meten ze doorgaans ten minste 27,25 inch breed en 51,75 inch lang. Een peutermatras past op een klein bedframe zonder rails aan de voorkant, en ligt dichter bij de grond dan een ledikantframe.

De ruimte tussen de matras en het bedframe mag niet meer dan twee vingers breed zijn, om de veiligheid van uw peuter te waarborgen. Als u kiest voor een opklapbaar lits-jumeaux matras waar uw peuter ook op kan slapen als hij of zij ouder wordt, dan heeft u waarschijnlijk een groter bedframe en verwijderbare bedhekken nodig.

 

https://www.bedtijden.nl/blog/hoeveel-slaap-heb-je-nodig-voor-een-optimale-gezondheid/